Калі прыпякае сонца, хочацца паласавацца нечым лёгкім: салатай з гародніны і зеляніны або садавінай. Усе на рынак! Зараз на мінскай Камароўцы не праціснуцца. На прылаўках горы ўсяго смачнага, а вакол — галавакружны водар. Прадаўцы наперабой прапануюць пакаштаваць, патаргавацца і што-небудзь купіць. Мы паглядзелі, што людзі бяруць.
Апоўдні слупок тэрмометра пераваліў за 20. Людзі з пакетамі і кошыкамі атакуюць рынкавыя прылаўкі — адны прыцэньваюцца, іншыя купляюць. Самая папулярная — свежая зеляніна. Стаю ў чарзе і падслухоўваю размову дзвюх жанчын.
Самая папулярная — свежая зеляніна
— Я была зусiм непрыстасаваная гаспадыня: заўсёды купляла зялёную цыбулю, пятрушку, кроп у магазіне. Зеляніна вялая, дарагая, але брала, а што, думала, застаецца рабіць? Пакуль муж не засаромеў: ідзі на рынак, не транжыр бюджэт! — кажа яна сяброўцы.
А потым падлічвае: купіла цэлы набор зеляніны і сэканоміла 3 рублі. І гэта не лічачы гародніны. Агуркі, напрыклад, да гэтага брала за 5 рублёў. На рынку кілаграм можна знайсці ўсяго за 3 рублі. Таксама і з памідорамі: розніца ў цане — 2 рублі.
Жанчыны закупляюцца, а я рухаюся далей. Шмат людзей — каля радыскі. Прадаўцы наперабой крычаць: «У мяне самая смачная!» Рэжуць, даюць пакаштаваць. Патэнцыяльным пакупнікам тут жа збіваюць цану. І як тут з пустымі рукамі пайсці?!
— Клубніцы бярыце! Якія прыгожыя, прама на вас глядзяць! — угаворвае адзін прадавец.
— Вы лепш да мяне падыдзіце. Вялікая, моцная, салодкая ягада! — перабівае другі.
— А ў мяне цэны нізкія, прадаю рэшткі. Клубніцы самыя лепшыя, адборныя — адразу ўсе разабралі, глядзіце, — жанчына за прылаўкам дэманструе паўпустыя кардонкі.
Цікаўлюся: за паўкіло клубніц тая просіць 3 рублі. У канкурэнтаў чырвоная ягада з Грэцыі каштуе 4 і 5 рублёў за 500 грамаў. Трохі танней выйдуць украінскія клубніцы.
— На нашых градках яшчэ клубніц няма, а ў вас тут ужо самы разгар сезона, — заводжу гутарку з прадаўцом. Тая аджартоўваецца:
— Клубніцамі ўжо нікога не здзівіш! З’явіліся яны на прылаўках яшчэ ў пачатку красавіка. Хто хацеў, той ужо купіў. А цяпер даводзіцца людзей угаворваць.
Прашу ўзважыць ягадкі і рухаюся далей. У канцы радоў заўважаю натоўп разявак. Па-іншаму не назавеш: людзі проста стаяць і глядзяць. Кавун!
— Бярыце, апошні застаўся. Прадавала па 7 рублёў за кілаграм. Вам аддам за 3 — у якасці выключэння. Хапайце, а то іншыя забяруць, — угаворвае прадавец.
А я дзіўлюся: кавуны ў пачатку мая? Цi не ранавата? Жанчына тлумачыць: цукровая ягада з Ірана — яна спелая і вельмі смачная! Праўда, пакуль яшчэ дарагая.
— Прылаўкі рынкаў і гандлёвых пунктаў літаральна ломяцца ад разнастайнасці бахчавых культур у жніўні. Сезон яшчэ не пачаўся, таму цэннікі зараз завоблачныя. У канцы лета кошт кавуна будзе вар’іравацца ад 80 капеек да 1 рубля за кілаграм. Можаце пачакаць.
Накіроўваюся да іншага прылаўка. Там акуратна расстаўлены шкляныя ёмістасці з журавінамі. Прадавец просіць 8 рублёў за літровы слоік. Прапаноўвае для пробы ўзяць журавіны ў пластыкавай шклянцы па 4 рублі. Не самае таннае задавальненне.
— Не пашкадуеце. Журавінам роўных няма! І ад кашлю вылечаць, і імунітэт падымуць, і нервы падлечаць. А твар які ў вас будзе чысты і свежы! — рэкламуе прадавец.
Як і многія іншыя наведвальнікі Камароўкі, спакушаюся і купляю. Дарэчы, у кошыку ўжо некалькі кілаграмаў зеляніны, садавіны і гародніны. Дзякуй, вясна!
Зараз на Камароўцы больш за ўсё бяруць:
Клубніцы — 6—9 руб. за 1 кг
Памідоры — 2—6 руб. за 1 кг
Агуркі — 3—5 руб. за 1 кг
Радыска — 2—4 руб. за 1 кг
Кроп — 80 кап. за 100 грамаў
Салата — 1 руб. за 100 грамаў
Зялёная цыбуля — 50—70 кап. за 100 грамаў
Ранняя капуста — 1,80 руб. за 1 кг
Кавуны — 7 руб. за 1 кг
Журавіны — 8 руб. за 1 літр
ypopko@bk.ru
Что и почем продают на Комаровке
Зялёны калідор
Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.