Шанс для экспортеров: цены на сахар на российском рынке в следующем году могут вырасти

Залатыя пяскi

Яшчэ некалькі месяцаў таму сітуацыя на міжнародным цукровым рынку не выклікала вялікага аптымізму: усім пагражаў ледзь ці не самы вялікі прафіцыт салодкага пяску за апошнія шмат гадоў. Небывалыя ўраджаі цукровых буракоў і трыснягу ад Амерыкі да Кітая маглі яшчэ больш абваліць цэны, якія і без таго дасягнулі мінімуму.



Для беларускіх вытворцаў цукру мінулы год выдаўся няпростым. Аднак цяпер з Расіі — нашага асноўнага імпарцёра — прыйшлі наступныя навіны: у асобных рэгіёнах цэны на салодкі прадукт выраслі напалову. А гэта значыць, у нашых прадпрыемстваў ёсць шанцы нарасціць экспартную выручку.

Міністэрства сельскай гаспадаркі Расіі прадставіла аналітычны даклад з такімі лічбамі: аптовая цана на цукар у другой палове кастрычніка ў Паўднёвай федэральнай акрузе вырасла на 50 працэнтаў. Пры гэтым спажывецкая цана на прадукт з пачатку года павялічылася на 17,6 працэнта. Старшыня праўлення Саюза цукравытворцаў Расіі Андрэй Бодзін расказаў расійскім СМІ, што такія навіны — гэта боль і плач асобных удзельнікаў рынку альбо спекуляцыя. У сапраўднасці ж нічога анамальнага на рынку не здарылася: па аб’ёмах вытворчасці краіна захоўвае ўзровень мінулага года, а такое эканамічнае рашэнне ўдзельнікаў рынку проста дазволіць ім атрымаць больш грошай пасля складанага 2017-га, калі краіна перажывала перавытворчасць цукру.

Да сітуацыі ў суседзяў мы адносімся так уважліва па некалькіх прычынах: па-першае, гэта асноўны рынак збыту для беларускіх цукровых заводаў. Па-другое, зніжэнне цэн на салодкі пясок прыкметна падкасіла эканоміку вытворцаў ва ўсім свеце, а таму любыя навіны пра іх рост усяляюць у перапрацоўшчыкаў аптымізм. Дырэктар Беларускай цукровай кампаніі (Масква) Дзмітрый Кірылаў канстатуе: цэны на цукар у Расіі сапраўды растуць, гэта звязана з прагнозамі на меншы ўраджай, чым у мінулым годзе. Для нас гэта добрыя навіны, паколькі экспартныя цэны нашых прадпрыемстваў таксама павялічваюцца. Магчыма, гэта падправіць і статыстыку. Бо, па даных Белстата, экспарт беларускага цукру за восем месяцаў знізіўся на 13,6 працэнта ў колькасным выражэнні і амаль на 30 працэнтаў — у вартасным.

Выконваючы абавязкі дырэктара доследнай навуковай станцыі па цукровых бураках Юрый Чачоткін уводзіць у курс справы: май і чэрвень у суседзяў выдаліся, як і ў нас, даволі засушлівымі, таму частка пасеваў цукровых буракоў сапраўды пацярпела. З-за недабору ўраджаю выраслі і цэны на канчатковы прадукт. Зрэшты, нашы аграрыі плануюць сабраць ураджай не ніжэйшы за мінулагодні: каля 4,5 млн тон караняплодаў. Ураджайнасць зараз некалькі ніжэйшая за леташнюю, а вось такі паказчык, як цукрыстасць, наадварот, вышэй: 16,9 працэнта супраць леташніх 16,1. За кошт гэтага вытворчасць цукру ў краіне не знізіцца. Дарэчы, нашы расійскія партнёры чакаюць стабільных паставак цукру ад беларускіх вытворцаў. У прыватнасці, гендырэктар Інстытута кан’юнктуры аграрнага рынку (ІКАР) Дзмітрый Рылько ў інтэрв’ю агенцтву ТАСС заяўляў: цэны на салодкі пясок на расійскіх паліцах вярнуліся да адносна камфортнага ўзроўню. А стабілізацыі рынку будзе спрыяць імпарт бураковага цукру з Беларусі, аб’ём паставак якога можа скласці да 500 тысяч тон. Паводле ацэнкі Дзмітрыя Кірылава, гэтыя лічбы будуць ніжэйшымі: па выніках года рэалізаваць у Расіі плануецца 200—220 тысяч тон цукру ў асартыменце.

Зрэшты, пытанні аб’ёмаў цяпер другарадныя. Калі павысяцца цэны на цукар, вытворцы ўздыхнуць вальней. Перавытворчасць і абвал кошту прадукту ў мінулым годзе прывялі да таго, што тры заводы з чатырох спрацавалі са стратамі. Каб жыццё перапрацоўшчыкаў было крыху больш салодкім, Урад прыняў істотныя меры па іх падтрымцы, а ЕЭК узгадніла падаўжэнне тэрміну дзяржрэгулявання цэн на цукар да 23 снежня 2018 года. Будзем спадзявацца, усё гэта падсалодзіць працу заводаў, а сітуацыя на знешніх рынках будзе нам на руку. Праўда, неўраджай цукровых буракоў у асобных рэгіёнах наўрад ці моцна ўратуе становішча. Глабальны прафіцыт на сусветным і рэгіянальным рынках у бліжэйшы год нікуды не знікне.

konoga@sb.by 
Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.
Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Фото: Виталий ПИВОВАРЧИК
Загрузка...
Новости и статьи