Обзор книг Андрея Адамовича "Таўсцiла i лешч" и Робина Слоуна "Круглосуточный книжный мистера Пенумбры".

Рыбы мечты

Андрэй Адамовiч. Таўсьцiла i Лешч. Вiльнюс, 2015.

Сюжэт пра тое, як герой марыў злавiць Вялiкую Рыбу ў сусветнай лiтаратуры, ўжо стаўся магiстральным. Ён часта трактуецца як прыпавесць: чалавек апантана iмкнецца за марай, а пасля матэрыяльнага ўвасаблення яе цi акулы сажруць, цi герой зразумее, што трэба было яму штосьцi зусiм iншае... I вось беларускi адказ Хэмiнгуэю, Уолесу, Астаф’еву ды iншым, чарговая варыяцыя пра героя i ягоны фантастычны ўлоў. Беларуская рыба мары — усiм рыбам рыба. «Плыве Каралева Сухарэбрыцы з падданымi, з правага крыла — плотка на чале з князем, князем Чырвонабровых. Памiж крыламi стаiць Зебра паласатая, беларускага дна зебра драпежная — Акунь Акунёў. I з iм дружына ягоная. Гадавалiся яны далёка, ў ф’ёрдах нарвежскiх. Клiчуць яго Аконунгам... А на чале клiна, на вяршынi ягонай — стаiць Лешч». Такiя байкi ў стылi магiчнага рэалiзму расказвае галоўнаму герою Максiму, ён жа Таўсцiла, ягоная жонка Марыя. Менавiта Ляшча, начальнiка рыбiнага войска, мусiць злавiць Максiм, iначай жыццё не задалося! Бацька Марыi быў удалым рыбаком, чаму ж муж такi няўдалiца? Восемдзесят раз выпраўляўся i не злавiў Ляшча... Таго, што стаiць ганарлiва, над дном, глядзiць наперад, i нiхто яму не страшны, нi шчупак, нi акунь, нi птушка драпежная. I моляцца жонка з мужам аб удачы, i не будзе шчасця Таўсцiле, пакуль не спраўдзiць надзею... I вось едзе ён з сябрукамi на чарговую рыбалку... Сябрукi п’юць, расказваюць адзiн аднаму анекдоты i скардзяцца на жыццё, спраўляюцца з паходным побытам i страхамi начного лесу, а потым надыходзiць чарга рыбы... Аповесць невялiкая, нефармальная, настальгiчная i магiчная.

Робин Слоун. Круглосуточный книжный мистера Пенумбры. Москва, Live book, 2016.

Если вы любите книги о тайных обществах и древних загадках, антураж Индианы Джонса, «Кода да Винчи» и цикла фильмов «Библиотекарь», это, наверное, для вас. Тем более книга честно повторяет все штампы вышеперечисленного. Таинственные помещения с уходящими вверх полками со старинными книгами. Члены тайного общества в черных мантиях. Шифр XV века, который прячет тайну бессмертия. Отличие же в том, что автор стремится успеть за веком и скрещивает древние тайны с современными компьютерными технологиями. Молодой дизайнер попадает на работу в странный книжный магазин, куда приходят необычные покупатели читать книги на несуществующем языке. За разгадку берется группа молодых айтишников, расшифровывая старинный манускрипт с помощью мощностей всего Гугла. А чтобы не выглядело все слишком просто, истинный шифр оказывается не там, где все думали. Ну и бессмертия никакого нет. Из персонажей запоминается эпизодический белорусский хакер Игорь, потому как земляк. Нет в книге ни кровищи, ни секса, ни насилия. Но скучновато читать вовсе не поэтому. Думаю, вопрос все же в стиле. То ли автор пишет примитивно, то ли переводчик. Но для такого захватывающего сюжета воспринимается текст непростительно нудно.

Издания для обзора предоставлены книжным магазином «Академическая книга»,
Минск, пр-т Независимости, 72.

Советская Белоруссия № 149 (25031). Пятница, 5 августа 2016