Стравы з бульбы, прыгатаваныя гаспадынямі з Екабпілса
Ехалі мы ў Екабпілс на “Бульбяныя вячоркі” з добрым настроем, і яркі сонечны суботні дзянёк таму спрыяў. Дарэчы, Свята бульбы ў нашых сяброў — традыцыйнае, і штораз усё цікавейшым становіцца. Па сутнасці, гэта свята беларускай традыцыйнай культуры. На ім ёсць прыпеўкі, народныя песні з падтанцоўкамі, невялікія сцэнічныя пастаноўкі, гульні ды конкурсы, дэгустацыя страў. Гарэзлівы, жартоўны настрой на вячорках — увесь вечар. Нават шкоднік Каларадскі Жук са сваёй сяброўкай Паршой, артыстычна сыграныя Тамарай Бухціяравай і Зінаідай Грынько, не змаглі сапсаваць яго.
Яркія музычныя нумары на суд гледачоў прапанавалі як гаспадары свята (екабпілскі беларускі ансамбль “Завіруха”), так і наша “Купалінка”, прадстаўнікі Ліванскага славянскага таварыства “Узоры”. А паэт Станіслаў Валодзька прачытаў свой верш “Ода бульбе”. Смачным “пунктам праграмы” сталі беларускія стравы з бульбы, па-майстэрску згатаваныя ўмелымі рукамі екабпілскіх гаспадынь. Дэгустацыя прайшла на ўра! А напрыканцы вячорак метадыст Даўгаўпілскага ЦБК Марыя Памецька і член праўлення Даўгаўпілскага культурна-асветніцкага таварыства “Уздым” Галіна Сантоцкая са словамі ўдзячнасці за цёплы і гасцінны прыём уручылі памятныя падарункі Валянціне Дарашчонак, кіраўніцы Беларускага таварыства Екабпілса “Спатканне”.
Беларусы Даўгаўпілса везлі дадому не толькі ганаровыя граматы й падарункі, але й пачуццё вялікай радасці ад цёплай і сардэчнай сустрэчы з сябрамі. Пэўна, таму ўсю дарогу з Екабпілса гучалі песні на розных мовах — у плыні выдатнага настрою.
Марыяна Дзвінская, г. Даўгаўпілс
Голас Радзімы № 39 (3543), чацвер, 12 кастрычніка, 2017 у PDF