У рацыёне школьнікаў знізяць утрыманне солі i цукру

Вось меню на заўтра!

Колькасць хворых школьнiкаў за апошнія 10 гадоў павялічылася на 33 працэнты, а цалкам здаровымі з'яўляюцца толькі 8,8 працэнта з iх. Вось такую несуцяшальную статыстыку прывёў начальнік аддзела харчавання Навукова-практычнага цэнтра Нацыянальнай акадэміі навук па харчаванні Валерый Шылаў. Выключную ролю ў пытанні здароўя, як вядома, іграе ежа. Якія крокі робяцца для таго, каб стравы на школьных сталах былі карыснымі і смачнымі, даведалася карэспандэнт «Рэспублікі». 

У Мінску распрацавалі адзінае двухтыднёвае меню для школ

Ужо ў гэтым навучальным годзе ў рацыёнах школьнікаў знізяць колькасць солі на 20—25 працэнтаў, а цукру — на 30—35 працэнтаў. Такiмi лiчбамi падзялілася загадчыца аддзялення гігіены дзяцей і падлеткаў Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Ала Малахава:

— Мы адправілі ліст у адрас усіх дзяржаўных органаў — МАРГ, абласных выканкамаў, Мінадукацыі. Па рэкамендацыях СААЗ дзеці павінны атрымліваць 5—6 грамаў солі, а ў нашай краіне ў нормах харчавання значна болей — 8—9 грамаў.

Таксама ў планах — увесці ў рацыён школьнікаў больш прадуктаў, якія змяшчаюць кальцый: напрыклад, малако і кіслыя малочныя напоі. Акцэнтавала ўвагу Ала Малахава і на пытанні дыетычнага харчавання:

— Установа адукацыі абавязана забяспечыць харчаваннем і дзяцей з дыябетам, і хворых на фенілкетанурыю, і школьнікаў з іншымі захворваннямі. Часам рацыён карэк-ціруецца, часам яго трэба складаць разам з урачом.

Колькасць солі знізяць на 20—25 працэнтаў, а цукру — на 30—35

Дарэчы, у нашай краіне маюць намер распрацаваць прадукты для хворых на фенілкетанурыю. Пакуль што іх даводзіцца набываць за мяжой. Зараз дзеці, у якiх назiраецца гэтае спадчыннае захворванне, звязанае з парушэннем метабалізму амінакіслот, атрымліваюць спецыялізаваныя сумесі, за якія плаціць дзяржава. Такіх прадуктаў закупляецца на мільён долараў у год, тлумачыць Валерый Шылаў.

Усе патрабаванні і пастановы асноўных санітарных норм і правілаў для арганізацыі харчавання ўлі-чылі пры стварэнні адзінага для школ двухтыднёвага меню ў Мінску. Намеснік начальніка аддзела грамадскага харчавання галоўнага ўпраўлення спажывецкага рынку Мінгарвыканкама Марына Дзьякава ўдакладняе:

— Рацыёны распрацаваны дыферэнцыравана па ўзросце навучэнцаў: 6—10, 11—13 і 14—17 гадоў.

matuzova@sb.by
Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.
Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter