Обзор книг от Людмилы Рублевской

Смакуя тексты

Terra poetica 2019
Киев, Саммит‑книга, 2019

На нядаўняй Мiнскай мiжнароднай кнiжнай выставе быў прадстаўлены чацвёрты альманах Terra рoetica мiжнароднага гуманiтарнага праекта «Мiнская iнiцыятыва». Альманахi дэманструюць творчасць маладых аўтараў з Беларусi, Расii i Украiны. Папярэднiя нумары змяшчалi паэзiю, прозу i драматургiю. У гэтым выпуску — лiтаратурная эсэiстыка, якая расказвае пра пiсьменнiкаў трох краiн. Цiкава, што кожны аўтар друкуецца на сваёй роднай мове. У прадмове да альманаха галоўны рэдактар часопiса «Дружба народов» Сяргей Налдзееў разважае: «В наше время тотального упрощения и стремительно возрастающей роли международной коммуникации классическая эссеистика все меньше востребована, ее неохотно берут в литературные издания», але пры гэтым жанр можа канкурыраваць i з лiтаратурнай крытыкай, i з лiтаратуразнаўствам, i з журналiстыкай. Самае галоўнае ў iм — «личное, пристрастное отношение к Писателю, Мэтру, Учителю». Што тычыцца беларускiх аўтараў, Юлiя Алейчанка напiсала эсэ пра Максiма Багдановiча i Вольгу Гапееву, Наталля Заяц — пра Васiля Зуёнка, Маргарыта Дзягцяр — пра Таццяну Сiвец… Усе эсэ суправаджаюцца графiчнымi партрэтамi iх герояў. Акрамя беларускiх пiсьменнiкаў, гэта ўкраiнскiя Алесь Ганчар, Iван Драч i Пётр Мiдзянка, расiяне Аляксандр Рэвiч, Iна Лiснянская, Юрый Казакоў i iншыя творцы, вядомыя i менш вядомыя. Дзякуючы гэтаму зборнiку ў нашых краiнах больш даведаюцца пра лiтаратуру суседзяў.
Эсэ пра вядомых пiсьменнiкаў трох краiн, напiсаныя маладымi аўтарамi, аб’ядноўвае шчырая павага да герояў.
Искусство медленного чтения. История, традиция, современность
Москва, Канон‑плюс, 2020

«Литературу надо принимать мелкими дозами, раздробив, раскрошив, размолов, — тогда вы почувствуете ее сладостное благоухание в глубине ладоней; ее нужно разгрызать, с наслаждением перекатывая языком во рту, — тогда и только тогда вы оцените по достоинству ее редкостный аромат, и раздробленные, размельченные частицы вновь соединятся воедино в вашем сознании и обретут красоту целого, к которому вы подмешали чуточку собственной крови». Эти слова Набокова поясняют, что понимают под «медленным чтением» авторы этой коллективной монографии. Конечно, в самом термине звучит вызов. «Разве тот, кто медленно читает, является «истинным Господином» времени сегодня? Не пережиток ли это прошлого жреческого права на толкования «священного текста»? Не маргинал ли он, не изгой ли, не жалкий ли аутист и графоман, которому невдомек, что мир стал другим и что в нем больше нет места для чисто созерцательной практики? Разве ему по силам ниспровергнуть всеобщий культ скоростей настоящего?» — рассуждает один из авторов. Искусство медленного чтения изучал российский ученый Михаил Гершензон. Он считал его разновидностью художественной критики, которая есть «искусство видеть сквозь пленительность формы видение художника». Толпа быстро скользит по льду, критик идет медленно и видит глубоководную жизнь и затем учит других видеть это видение поэта. Статьи предлагают разные взгляды на явление. Это и толкование священных текстов, и биографический метод — когда, чтобы понять произведение, изучается жизнь автора, и художественный перевод. Конечно, перед нами прежде всего научная книга, но, надеюсь, сама постановка вопроса заставит многих задуматься: не упускает ли он что‑то, пытаясь глотать книги? Не исключено, что глотает он «симулятивную литературу», синтезировавшуюся с масс‑медиа. Медленное чтение — это сотворчество. Им нельзя заниматься в метро, сложно — по экрану смартфона. Но если в художественный текст не стоит вчитываться, чего он стоит вообще? Ведь шедевры «характеризуются абсолютной неслучайностью и значимостью всякого своего компонента и его местоположения в разворачивании целого».

Алесь Якiмовiч. Казка пра смелага вожыка
Мастацкая лiтаратура, 2019

Хачу звярнуць вашу ўвагу на серыю кнiг выдавецтва «Мастацкая лiтаратура» «Жывая класiка дзецям». Гэта сапраўды класiчныя казкi, цi апрацоўка народных, цi аўтарскiя, але правераныя часам. Кнiжкi даступныя па цане, пры гэтым добра аформленыя. Вядома, што для дзiцячай лiтаратуры, асаблiва для самых маленькiх чытачоў, якасць малюнкаў важней за ўсё. Колькi эксперыментаў тут здзейснена! I вiмельбухi — кнiгi з адных малюнкаў, дзе трэба штосьцi шукаць мiж дробных дэталяў, кнiгi аб’ёмныя — разгортваеш, а перад табой паўстае iнтэр’ер замка цi дыназаўр шчэрыцца. Для маленькiх малююць у стылi супрэматызму i мадэрнiзму, фарбамi i алоўкамi, пакiдаючы месца для расфарбоўкi цi наклеек… Псiхолагi спрачаюцца, якiя iлюстрацыi карысней, i дасюль не прыйшлi да адзiнай высновы. Але нiхто не адмяняў класiчную дзiцячую iлюстрацыю, дзе ўсё пазнавальна. Менавiта такi стыль выбраны для гэтай серыi. Казку Алеся Якiмовiча аформiў мастак Валянцiн Макаранка. Пра што казка? Ды ўсё пра тых жа зайца, лiсiцу, мядзведзя, ваўка ды вожыка. Нагадвае вывернуты сюжэт «Калабка»: звяры па чарзе спрабуюць забiць вожыка, але колюцца аб яго iголкi. Мараль: можна быць маленькiм, але калi ў цябе ёсць калючкi, смеласць i амбiцыi, станеш гаспадаром лесу.

Издания для обзора предоставлены книжным магазином «Академическая книга», Минск, пр. Независимости, 72.