Что приготовить на рождественский стол

Што прыгатаваць на вігілію

Макавы суп з абаранкамі

Для людзей, не знаёмых з каталіцкімі традыцыямі, гэта страва выглядае вельмі дзіўнай — макавы суп, ды яшчэ з абаранкамі? Трэба адзначыць, што з гэтай стравай нават не ўсе каталіцкія сем’і знаёмы. Але там, дзе яе гатуюць, рэцэпт перадаецца з пакалення ў пакаленне — гэта вельмі смачна і сытна.

Фота аўтара

Што бяром: 2 л вады, 100 г маку, пачак абаранкаў, цукар на смак.

Як гатуем: мак заліваем невялікай колькасцю вады, даём пастаяць з паўгадзіны, пасля чаго ваду зліваем, дадаём да маку 5 ст. л. цукру і здрабняем гэту сумесь у ступцы або блендэры, пакуль не пачне выступаць белае макавае малачко. Абаранкі кладзём у каструлю і заліваем крыху астуджаным (да 90–80 градусаў) кіпенем, накрываем крышкай. Пачакаўшы хвілін 5–7, калі абаранкі разбухнуць, дадаём макавую сумесь і цукар на смак. Ужываць макавы суп можна як цёплым, так і халодным.

Густы кісель

Кісель на калядны стол у каталіцкіх сем’ях прынята гатаваць вельмі густым. Яго ядуць лыжкамі, часта ўпрыкуску з булачкамі. Асабліва любяць гэту страву дзеці, якія ўспрымаюць такі кісель як жэле.


Што бяром: 1 л вады, 200 г замарожаных ягад, 7 ст. л. цукру, 5–6 ст. л. з горкай бульбянога крухмалу. 

Як гатуем: ягады кладзём у каструлю, заліваем літрам вады, ставім на агонь. Калі вада закіпіць, крыху расціраем ягады таўкачом, каб атрымаць больш насычаны адвар, варым 5–7 хвілін. Пасля адвар працэ­джваем, дадаём цукар, размешваем. Перад тым як дабавіць крухмал, кладзём яго ў асобную міску, заліваем паўшклянкай халоднай вады, добра размешваем. Пасля тонкім струменьчыкам выліваем гэту сумесь у адвар, пастаянна яго памешваючы. Здымаем кісель з агню, разліваем па формах і ставім на холад да застывання.

Смажаны карп

Найчасцей карпа на свята запякаюць у духоўцы — гатаваць проста, а на стале цэлая рыбіна выглядае шыкоўна. Але ж якім смачным атрымоўваецца карп, пасмажаны на патэльні! Залацісты колер, хрусткая скарыначка, мяккае мяса — паспрабуйце абавязкова.


Што бяром: свежы карп, пшанічная мука, соль, чорны молаты перац, алей.

Як гатуем: чысцім і мыем рыбу, разра­заем на стэйкі, крыху абсушваем кавалкі, пасля чаго солім і перчым іх. Абвальваем стэйкі ў муцэ з усіх бакоў. Паніроўка дапаможа зрабіць хрусткую залацістую скарыначку. Наліваем алей на патэльню і добра яе разаграваем на сярэднім агні, толькі пасля гэтага выкладваем карпа. Смажым кавалкі каля 7–10 хвілін з кожнага боку. Стэйкі карпа падаюць звычайна гарачымі, але і ў халодным выглядзе яны таксама вельмі смачныя.

mila@sb.by
Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.
Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter