Готовим салат из сочной запеченной свеклы с моцарелой, чесноком и тимьяном

Румянец на талерцы

Калі хочацца дадаць шэрым будням яркіх фарбаў, запякайце буракі

«Бульба прыйшла да беларусаў некалькі стагоддзяў таму. А што нашы продкі елі дагэтуль? Буракі — самая народная гародніна», — такімі разважаннямі аднойчы падзяліўся са мной шэф-повар сталічных рэстаранаў нацыянальнай кухні. У сваіх меню ён, дарэчы, па-рознаму імкнецца пераасэнсаваць буракі, даказваючы, што яны могуць быць не толькі асновай баршчу, халадніку, вінегрэту і селядца «пад футрам». 


Насычана-ружовыя клубні сапраўды здольныя выступіць у якасці самастойнай стравы, якая спадабаецца і гурманам, і тым, хто проста сочыць за фігурай і здароўем. Характэрны смак і лагодная тэкстура, максімум карысці і мінімум калорый — хто ад такога спалучэння адмовіцца? 

Але буракі трэба ўмець гатаваць. Няправільны падыход з сакавітага клубня можа забраць усе фарбы. Менавіта таму ў рэстаранах буракі часцей не вараць, а запякаюць. Так яны атрымліваюцца мяккімі, з насычаным колерам. Смак не вымываецца ў ваду, літаральна запячатваецца ўнутры. 

Яшчэ адна важная акалічнасць — правільна падабраныя прыправы. Далёка не ўсе травы будуць гарманіраваць з буракамі. Добрай парай караняплодам стануць чабор ці размарын. 
ВАМ СПАТРЭБІЦЦА:

Буракі — 3–4 шт. сярэдняга памеру

Сыр мацарэла — 8–10 маленькіх шарыкаў

Алей — 3–4 ст. л.

Часнок — 1 шт.

Чабор — 1 ст. л.
Самы просты варыянт запякання буракоў — у алеі з травамі і часнаком. Папярэдне добра мыем караняплоды і чысцім іх. Рэжам на невялічкія брускі ці кубікі. Далей чысцім часнок і давім яго. Выкладваем усё гэта ў форму для запякання, солім і дадаём чабор (сухі ці свежы — які знойдзецца на кухні). Паліваем алеем і добра перамешваем: кавалачкі буракоў з усіх бакоў павінны быць ім пакрытыя. Пасля накрываем форму фольгай і адпраўляем у духоўку прыкладна на гадзіну пры 180–190 градусах. Буракі гатовыя тады, калі відэлец будзе лёгка ўваходзіць у гародніну. 

Не спяшайцеся падаваць на стол гарачыя караняплоды — дайце ім астыць і такім чынам раскрыць смак. На буракі пакладзіце шарыкі мацарэлы і зяленіва. Пры жаданні можна пасыпаць гатовую страву кунжутам ці гарбузікамі. 

kurak@sb.by

Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.
Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter