Остался у любовницы… Там і памірай?

К счастью, Беларуси в этом списке нет, но все же и у нас найдутся те, кто не прочь сходить «налево». Такова природа человеческая — всегда хочется чего-то нового… Стоит ли прощать измену и как не наступить на грабли супружеской неверности самому? Свое мнение высказали корреспонденты «СГ».

Самые неверные мужья и жены живут во Франции, Бельгии и Испании

К счастью, Беларуси в этом списке нет, но все же и у нас найдутся те, кто не прочь сходить «налево». Такова природа человеческая — всегда хочется чего-то нового… Стоит ли прощать измену и как не наступить на грабли супружеской неверности самому? Свое мнение высказали корреспонденты «СГ».

...МУЖСКОЙ

Константин КОВАЛЕВ

Знаю одного председателя колхоза — видный мужик, семейный, двое детей. Пришла на практику в его СПК молоденькая практикантка. И запал ей в душу этот Иван Иваныч. Все крутилась и крутилась возле него: «вот вам чай», «а вот пирожков дома приготовила», «а давайте в командировку с вами поеду». Ее симпатии не замечал разве что слепой да и сам… Иваныч. А как-то раз взял да и подвез практикантку в райцентр, потом до вокзала подбросил. По деревне поползли слухи, и одна болтливая сорока донесла все супруге председателя. Мол, ты ему ужины готовишь, а он уже во всю с молодухой крутит. Жена, по закону жанра, не долго думая и не слушая оправданий, собрала вещи Ивана и выпроводила из дома. Так и живут теперь порознь. Она — с детьми, а он — один.

Более лояльно, кстати, в нашем обществе воспринимают мужскую измену. Отсюда и сомнительное выражение: мужчина по природе полигамен и должен изменять. Это расценивается больше как расширение границ влияния, а собственно, и власти. Но цензура не берет в расчет, что мужчины и женщины — разные, как и ситуации измены.

Вот и получается, что некоторые изменой считают даже то, если он, допустим, проводит домой сотрудницу после работы домой. И в таком случае, боясь косых взглядов со стороны, сразу же жгут все семейные мосты. Другие же промолчат даже при очевидной измене. Промолчат, а потом — «стерпится и слюбится».

Семью можно сравнить с «закрытым акционерным обществом». Согласитесь, и муж, и жена привносят материальные, социальные и психоэмоциональные вложения. Оба рассчитывают, что они будут приумножаться. Но если вдруг в этом ЗАО один из акционеров узнает, что второй без спроса берет «деньги» и тратит их, то, мягко говоря, становится неприятно. И тут уже каждый сам решает: хватит ли «денег», чтобы содержать и «дочернее предприятие», или лучше разделиться и организовать новый «бизнес». 

Честно, не поощряю тех, кто изменил жене или мужу. Но знаю одно: третий лишний не возникает спонтанно. Лукавят те, кто говорит, что жили душа в душу, любили друг друга, а тут такая напасть — окружила или приворожил. Измена черной кошкой не пробежит там, где супруги близки, где связаны не штампом в паспорте или мнением окружающих.

... І ЖАНОЧЫ

Алена КЛІМОВІЧ

Напачатку — адна праўдзівая гісторыя з жыцця сямейнай пары, якая лічылася ў акрузе ледзь не ўзорнай.

Яна працавала брыгадзірам паляводчай брыгады, ён — механізатарам. І вось нечакана вёску, нібы цунамі, накрыла навіна: Валік на сваім трактарчыку перавозіць пажыткі да… палюбоўніцы. Ён — майстар на ўсе рукі (за тое, напэўна, і мянушка ў яго — Штукар), і рознага станочна-тэхналагічнага ды будаўнічага дабра назбіралася ў мужыка не на адзін рэйс. Вазіў, пакуль не апусцела пуня. З дому прыхапіў толькі асабістыя рэчы. Валянціна, паплакаўшы ў падушку, не падавала выгляду няшчаснай матроны. Таго, хто лез з допытамі, спыняў суровы пагляд яе вялікіх вачэй: ці табе справа? А вяскоўцы гулі: «Што здарылася? Ні табе сварак, ні звадак. Траіх дзяцей выгадавалі і вывучылі, дачакаліся ўнукаў. Усім дамы пачаў будаваць. І такое...» Ды нездарма кажуць, сівізна ў бараду, а чорт — у рабрыну. І галівудскія жарсці бушуюць не толькі на экранах. Ніводзін рэжысёр «не пераіграе» само жыццё.

Гадоў дзесяць Штукар жыў у развядзёнкі з суседняй вёскі. Увесь гэты час дзяцей не цураўся. Дабудаваў ім жытло. Сціхлі плёткі ды перасуды. І вось год таму зноў як гром сярод яснага неба пранеслася навіна: Валік вярнуўся да Валянціны, і тая яго прыняла. Пашкадавала цяжка захварэўшага мужа. Неўзабаве ж ён наогул злёг.

Асуджаць ці не таго мужчыну? Захапляцца ці не той жанчынай? Погляд на здраду ў юнай асобы і кабеты постбальзакаўскага ўзросту, канешне ж, будзе розным. Як і стаўленне да такой банальнай, зрэшты, з’явы — нявернасць мужа ці жонкі — у розныя часы і ў розных народаў. Кажуць, у Сярэднявеччы, якое славілася каварствам, у жонак меліся атрута і супрацьяддзе на яе. Дык вось, раніцай свайму благавернаму якая-небудзь дабаўляла ў страву ядавітае рэчыва. А вечарам, калі вяртаўся своечасова дадому, а не ішоў да дамы сэрца, давала пітво, якое здымала дзеянне атруты. Застаўся ў любай, дык і памірай там. Магчыма, гэта анекдот. Ды ў кожным жарце ёсць доля праўды.

Вядома, ад прыроды мы палігамныя. І толькі інстытут сям’і вызначыў маральныя прынцыпы адносінаў паміж дзвюма яе паловамі. І ў добрапрыстойнай замужняй жанчыны, нават у самым шчаслівым шлюбе, можа надарыцца захапленне, калі раптоўна Ён — чужы і далёкі — становіцца родным і блізкім.

І ўсё ж, ці дараваць? Калі кахаеш, то пройдзеш праз крыўду і боль, праз душэўныя пакуты і даруеш.

А ў той гісторыі, што расказала напачатку, пакуль шчаслівы фінал. Валянцін за добрым доглядам акрыяў і цяпер нават можа самастойна паехаць у райцэнтр да дзяцей.

 

Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Версия для печати
Заполните форму или Авторизуйтесь
 
*
 
 
 
*
 
Написать сообщение …Загрузить файлы?