Мы завіталі ў вёску Багатырскае, дзе традыцыi святкавання Масленiцы перадаюцца з пакалення ў пакаленне. Захаваннем гісторыі тут займаюцца народны фальклорны ансамбль «Галасы спадчыны», маладзёжны фальклорны калектыў «Каласочкi» i ўзорны аматарскi калектыў «Лецейка».
Жанчыны на працягу тыдня гатуюць блiны i старадаўнiя стравы Полаччыны. Сярод іх — «цыбрыкi». Так называюць бульбяныя шарыкi з начынкай, якiя смажаць у фрыцюры. Страва прыходзіцца да смаку і дарослым, і дзецям. Запiць яе можна квасам «Раўгеня». Напой робяць з бульбы, мёду i жытнёвай мукi. Каб трапiць на стол, квас павiнен пастаяць тыдзень у цёмным месцы.
Да свята абавязкова гатуюць з цеста 40 жавароначкаў. Птушачак — прадвесніц вясны — майструюць і з паперы. У гэтым актыўна ўдзельнічаюць дзеці. Не абыходзіцца Масленіца і без традыцыйнага спальвання саламянага пудзiла. Лічыцца, што дзякуючы гэтаму абраду можна пазбавіцца ад усяго старога і дрэннага, ад усіх хвароб, грахоў і хібаў. Святкаванне заўсёды суправаджаецца гучнымі спевамі.
Вольга Плюхаева
infong@sb.by
infong@sb.by