Хочам садавіны? Амалодзім сад!

Некаторыя віды абрэзкі пладовых раслін можна і нават рэкамендуецца праводзіць не толькі ўвесну, але і ўвосень

Напрыклад, калі трэба амаладзіць стары сад. Ці калі яму патрэбна аптымальная абрэзка — мяккае рэгуляванне і асцярожнае выпраўленне формы, а не радыкальная падрэзка. Акрамя таго, восеньская абрэзка можа спатрэбіцца тым дрэвам, якія былі зламаны ветрам ці пашкоджаны хваробамі.

Карэктыруючую падрэзку праводзяць на маладых дрэвах і часам на кустах, каб надаць ім вызначаную форму ці жаданую будову кроны. Парою патрабуецца таксама падтрымная падрэзка і падрэзка ў мэтах прарэджвання. Пры гэтым яе старыя галіны і сукі, якія можна вызначыць па іх таўшчыні і цёмнаму колеру кары, выразаюць у самога заснавання. Дзякуючы лепшай асветленасці як у ніжняй, так і ў верхняй частцы расліны ўтворацца новыя парасткі. У выніку дрэва амалоджваецца, добра цвіце і пладаносіць. Да падрэзкі ў мэтах прарэджвання выдаляюцца дзікія парасткі, вадзяныя парасткі, раздвоеныя, якія нагадваюць відэлец, галіны і сукі, якія зрасліся і перакрыжоўваюцца, а таксама хворыя і адміраючыя.

Перыядычная падрэзка выкарыстоўваецца ў дачыненні да жывых загарадзей, фігурна падстрыжаных шматлікіх кустоў, да раслін, якія цвітуць у канцы лета — пачатку восені, а таксама да мнагалетнікаў. Так падтрымліваецца іх першапачатковая форма, і, акрамя таго, такая падрэзка забяспечвае багатае цвіценне. Нізкарослыя кусты, якія цвітуць у канцы лета — пачатку восені, расліны і шматлікія кусты, у якіх цвітуць аднагадовыя парасткі, апрацоўваюць пасля цвіцення ці ўвесну. Дарэчы, прышчэпныя і кустовыя ружы, якія цвітуць раз у год, выдатна пераносяць штогадовую падрэзку.

Пры вызначаных акалічнасцях ці з эстэтычных меркаванняў, калі трэба, каб буйныя расліны страцілі значную частку сукоў і галін, праводзяць амаладжальнае абразанне. У дачыненні да вялікіх старых дрэў яно патрабуе адмысловых ведаў, прылад і дапаможных сродкаў накшталт пад’ёмных калысак. Шматлікія кусты добра пераносяць радыкальную падрэзку да нямногіх кароткіх парасткаў. Яна неабходна, калі расліны не падразалі на працягу некалькіх гадоў, і яны ў выніку агаліліся ў ніжняй частцы. Вядома, некаторыя віды абразання патрабуюць глыбокіх ведаў. Такую працу лепш даручыць прафесіяналам. Але ёсць агульныя рэкамендацыі, якія тычацца найбольш часта выкарыстоўваемых відаў абразання, якія павінны дапамагчы садоўніку-аматару ў набыцці элементарных навыкаў. Неабходные прылады ў гэтай справе — вострыя нажніцы, нож і піла.

Асноўнае правіла — праводзіць абразанне трэба на 5 мм вышэй вонкавай пупышкі. Калі разрэз размешчаны блізка, яна можа засохнуць. Калі ж занадта высока над ёю — высахне частка галінкі, размешчаная над пупышкай. Тоўстыя сукі трэба спілоўваць паэтапна, каб пазбегнуць пашкоджанняў кары на ствале. Сукі адпілоўваюць на некаторай адлегласці ад ствала, пакідаючы невялікае патаўшчэнне. У выніку расліна ўтворыць пакрываючыя рану новыя ткані, і паверхня зрэзу загоіцца адносна хутка.

Правільнае абразанне практычна не змяняе вонкавы від расліны, радыкальныя меры — выключэнне.

Разрэз не павінен быць занадта глыбокім і параніць апорныя галінкі, але ў той жа час не павінны заставацца выступаючыя з іх пянёчкі. Каб забяспечыць добры рост расліны, заўсёды трэба выдаляць дзікія парасткі, якія вырастаюць ад каранёў і маюць іншы від і іншую форму лісця; хворыя, адміраючыя і пашкоджаныя сукі, галінкі; выраслыя ў відзе відэльца буйныя раздвоеныя галінкі, калі яны растуць блізка адна да другой.

У старых дрэў часта неабходна выдаляць тоўстыя галіны і сукі. Калі зрабіць гэта неасцярожна, могуць утварыцца доўгія рваныя раны, якія лечацца вельмі цяжка і прычыняюць вялікую шкоду. Таму галіну спілоўваюць па частках. На вызначанай адлегласці ад месца злучэння са ствалом яе спачатку падпілоўваюць знізу прыблізна на палову таўшчыні галіны. А другое надпілоўванне робяць ужо з верхняга боку на невялікай адлегласці ад першага і таксама да паловы дыяметра. Магчыма, галіна зломіцца ў месцах спілу ўжо пад уздзеяннем уласнай вагі, і на яе месцы застанецца пянёк. Наступнае — канчатковую спілоўку праводзяць ужо па галінкаваму колцу, гэта значыць, у месцы злучэння са ствалом. Калі рана вялікая, дадаткова асцярожна падраўноўваюць краі зрэзу вострым нажом і потым пакрываюць сродкам для апрацоўкі зрэзаў.

І памятайце: абрэзку саду лепей праводзіць пасля заканчэння руху сокаў.

Святлана КАЛТОВІЧ, кандыдат сельскагаспадарчых навук

 

Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Версия для печати
Заполните форму или Авторизуйтесь
 
*
 
 
 
*
 
Написать сообщение …Загрузить файлы?