Обзор книг Анатоля Бутевича "Як Данiк у Радзiвiлаўскае метро трапiў"

О замках земных и воздушных

Анатоль Бутэвiч. Як Данiк у Радзiвiлаўскае метро трапiў. Мiнск, Мастацкая лiтаратура, 2016.

Калi нашым дзецям чытаць беларускiя казкi не толькi пра дзеда–бабу, але i пра рыцараў i замкi, то ёсць спадзяванне, што калi вырастуць, яны будуць цiкавiцца беларускай гiсторыяй i ведаць, што ў ёй былi не толькi лапцi i няшчасныя мужыкi. Пiсьменнiк Анатоль Бутэвiч прапануе маленькiм чытачам кнiгу, якая пераносiць iх у рамантычнае i гераiчнае мiнулае. Хлопчык Данiк марыць пабываць у сапраўдным замку. У сне да яго з’яўляецца чырвоны конь i прапануе экскурсiю не толькi па замку, але i па Радзiвiлаўскiм метро. Так Данiк трапляе ў чароўныя сутарэннi, якiя з’ядноўвалi Нясвiжскi палац i Мiрскi замак i мелi шмат «станцый» — выхадаў у незвычайныя месцы. Данiк пабывае ў прыгожым садзе Радзiвiлаўскага палаца, на Налiбоцкай гуце, у Смаргонскай мядзвежай акадэмii, сустрэнецца ў сутарэннях з Чорнай дамай Нясвiжа — прывiдам каралевы Барбары Радзiвiл, пабачыць, дзе схаваныя дванаццаць залатых апосталаў. Чырвоны конь, а даволi гаварлiвы экскурсавод з яго атрымаўся, распавядзе пра адметных прадстаўнiкоў роду Радзiвiлаў, асаблiва пра Пане Каханку, беларускага Мюнхаўзена, i перакажа ягоныя байкi. Як князь разам са сваiм канём патрапiў у ствол гарматы, а князеў сабака не мог дагнаць васьмiногага зайца... Карацей, атрымаўся такi рэкламны трэйлер па нашай гiсторыi, пасля якога любому захочацца даведацца пра яе больш.

Эндрю Тернбулл. Фрэнсис Скотт Фицджеральд. Санкт–Петербург, Азбука–классика, 2015.

Вначале экранизация, затем — переиздание романа, затем — книги об авторе... Из реанимированного интереса к тому либо другому классику предприниматели вытянут все что могут. Но книга Эндрю Тернбулла — не дань моде, а прекрасная беллетристика. В свои одиннадцать лет автор впервые увидел нового соседа: «Одинокий и печальный, он разговаривал со светлячками, которые мерцали на лужайке, но потом заметил нас, и мы почувствовали на себе его испытующий взгляд». Соседом был Фрэнсис Скотт Фицджеральд. Популярный писатель, прославившийся скандальным поведением. О нем трудно писать неинтересно. Достаточно цитировать «Гроссбух», дневник, который Фицджеральд вел всю жизнь, не забыв вернуться к детству: «Начало нового столетия он отметил тем, что проглотил монетку и заразился корью. Избавился от того и другого». Но и стиль Тернбулла иногда не уступает его герою, вот, например, как одной фразой описана внешность отца Фрэнсиса: «Он был красив, даже слишком. Как остро отточенный карандаш, готовый сломаться в любую секунду». Тонкий, чувствительный, блестящий, невыносимый Скотт мог часами заказывать по телефону в разных фирмах деревянную ногу, расспрашивая о ее качествах, например, можно ли дать ею пинка. Когда поступил в Принстон, отправил маме телеграмму: «Принят высылай пожалуйста наколенники и бутсы немедленно чемодан позже». Бурный роман с красавицей Зельдой, умной, бесстрашной и безумной, готовой пройтись колесом по бальному залу, стал источником сюжетов. Зельда любила повторять: «Я ненавижу комнату, в которой нет раскрытого чемодана. Она выглядит так, словно я тут навсегда». А Тернбулл утверждает: «Они дополняли друг друга, как джин и вермут в мартини, и каждый из них придавал другому сил в совместной войне со скукой и условностями». Блестящая книга о блестящем писателе.

Издания для обзора предоставлены книжным магазином «Академическая книга», Минск, пр-т Независимости, 72.

Советская Белоруссия № 232 (25114). Пятница, 2 декабря 2016